Kérdések és válaszok a CSOK-ról


 1. A 10 éves bentlakási kötelezettség azt jelenti, hogy a 14 éves fiamnak 24 éves koráig ott kell laknia?
 2. A támogatásból szerzett lakásban a szülőknek is és a gyermekeknek is 10 évig bent kell laknia. Ugyanakkor, ha időközben a gyerek nagykorúvá válik vagy eleve nagykorúként igényelték rá a szülők a támogatást, akkor szabadon elköltözhet, ez nem számít kötelezettség-szegésnek.

 3. Mekkora összeghatárig vehető fel a kedvezményes, 3 %-os hitel?
 4. A kamattámogatás maximum 10 millió Ft-os hitelig vehető igénybe, az a fölötti részre piaci kamatot számítanak fel.

 5. Mindketten fent vagyunk a KHR listán, de mi az új vagy használt lakáshoz járó támogatást szeretnénk megigényelni. Megkapjuk?
 6. Igen, a KHR listás kitétel csak a 10 milliós kamattámogatott hitelfelvételre van.

 7. Ha beépítjük a tetőteret, megkapjuk rá a 10 milliós támogatást?
 8. Igen, feltéve, hogy a régi tetőtér elbontása után egy teljesen új, önálló albetétként nyilvántartott, külön bejárattal és lépcsőházzal vagy külső feljáróval rendelkező tetőtéri lakás fog létesülni, és az egész család 10 éven át ott fog élni. Egyébként a tetőtér beépítés bővítésnek minősül, ebben az esetben pedig a CSOK összege nem haladhatja meg a számlával igazolt bekerülési költség 50%-át.

 9. A nevelt fiam beleszámít a gyerekek számába?
 10. Elvált szülők gyereke után az a szülő veheti fel a pénzt, akivel közös háztartásban él, aki eltartja, ill. akivel beköltözik az új lakásba.

 11. A lányom 23 éves és OKJ-s képzésre jár, nem főiskolára. Ő utána tudok igényelni támogatást?
 12. Igen, a módosítás szerint 25. életévét be nem töltött gyermek után felvehető a CSOK, függetlenül attól, hogy a gyermek iskolás, dolgozik, vagy jelenleg otthon van.

 13. Zéró önerővel is vehetek lakást a 10+10 millió felhasználásával?
 14. Törvényi akadálya nincs, de a bank hitelbírálatán meg kell felelni, és kérdés, hogy ennyiért lehet-e újat kapni.

 15. Milyen esetekben mentesülünk a 10 éves bentlakási kötelezettség alól?
  1. A gyermek a tanulmányai folytatása miatt átmenetileg nem a CSOK-os lakásban lakik.

  2. A szülő vagy a gyermek tartós egészségügyi kezelésre szorul.

  3. A szülő vagy a gyermek munkavállalás miatti indokból legfeljebb öt évig más településen tartózkodik.

  4. A szülő vagy a gyermek közeli hozzátartozó ápolása miatt ideiglenesen nem az új lakásban lakik.

  5. Bizonyos okokból a szülő szabadságvesztés büntetését tölti.

  6. A nagykorú gyermek kiköltözik.

  7. A kiskorú gyermek a nagykorúvá válását követően költözik ki.

  8. Mentesül a bentlakás kötelezettsége alól az a támogatott személy és gyermek, akik munkavállalói jogviszony miatt, a munkavégzés jellege okán szolgálati lakásban köteles lakni.

 16. Meddig nem adhatom el a támogatásból vett ingatlant?
 17. 10 évig nem adható el és addig életvitelszerűen ott is kell élni. Azonban van mód másik ingatlanra átvinni menet közben a korlátozást, lásd 12. kérdést.

 18. Fogja ezt valaki ellenőrizni?
 19. Igen, nem érdemes játszani vele.

 20. A kedvezmény akkor is igényelhető, ha a meglévő lakásom meg akarom tartani?
 21. Igen, de kizárólag új lakásra igényelt CSOK-nál. Használt lakáshoz igényelt támogatás esetében max. 50% tulajdonrésszel rendelkezhet másik ingatlanban az igénylő.

 22. Ha igénybe vettem a CSOK-ot és a kamattámogatott hitelt, mégis hogy adhatom el és vehetek belőle másik házat a 10 éves tilalmi időszak lejárta előtt?
 23. A CSOK-ból vásárolt lakást 5 év után legalább ugyanolyan értékű, akár használt másik ingatlanra el lehet cserélni. Ekkor a tranzakció megvalósulásáig a korábban felvett összeget a Kincstárnál letétbe kell helyezni, amíg a jelzálogjog és elidegenítési/terhelési tilalom az új ingatlanra átvezetésre nem kerül.

 24. Építési telek vásárlására is fordíthatom a támogatást vagy hitelt?
 25. Az építési telek ára építés esetében nem, csak kész ingatlan vásárlása esetén számítható be.

 26. Élettársak jogosultak-e a 10+10 milliós támogatásra?
 27. A már megszületett gyermekekre vagy legalább 12 hetes magzatra tekintettel igen, azonban gyermek előre vállalása az ő esetükben nem lehetséges.

 28. Egyedülálló, 3 vagy többgyermekes anyák is igényelhetik a támogatást?
 29. Igen, de természetesen csak a már meglévő gyermekeik után.

 30. Milyen büntetőkamattal kell visszafizetni a 10 + 10 millió forint támogatást, ha nem lesz meg a 3 gyerek?
 31. A vissza nem térítendő támogatást a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9 %) ötszörösével (4,5 %) kell visszafizetni. A kamattámogatás csak három gyermek után jár, így amennyiben a vállalt gyermekszám akár csak részben nem teljesül, a kamattámogatást teljes egészében vissza kell fizetni. A kamattámogatás esetén a normál késedelmi kamatmérték az irányadó, amit a kamatos kamatszámítás alapján kell meghatározni.

 32. Nevelőszülők is megkaphatják a CSOK-ot és a kedvezményes kamatozású hitelt a nevelt gyermekekre?
 33. A támogatott személy CSOK-ot igényelhet a vele közös háztartásban élő, és a felépített vagy megvásárolt lakásba vele együtt beköltöző, legalább egy éve az igénylő gyámsága alatt álló gyermek után is, a gyermek szüleinek halála esetén.

 34. Meglévő gyermekeik után a házaspár megkapja a CSOK-ot, majd elválnak és különköltöznek. Vissza kell-e fizetni a felvett támogatásukat abban az esetben, ha a gyermekek a lakásból elköltöző szülőhöz költöznek?
 35. Igen, vissza.

 36. Vissza kell-e fizetni a felvett támogatásukat, ha a gyermekek a lakásban maradó szülővel maradnak?
 37. Nem, nem kell.

 38. Vissza kell-e fizetni a felvett támogatásukat, ha a gyerekek vegyesen kerülnek elhelyezésre?
 39. Igen, vissza.

 40. Megvan a három gyerek, majd elválnak a szülők: vissza kell fizetniük a támogatást?
 41. Csak akkor nem kell visszafizetni a támogatást, ha a gyerekek és az egyik szülő továbbra is abban a házban élnek, amelyikre a támogatást felvették. Viszont, ha a válás után a család eladja a lakást, akkor vissza kell fizetni az igényelt támogatást.

 42. A gyermekvállalás örökbefogadással is teljesíthető?
 43. Igen, és az örökbeadási folyamat (miután megállapították, hogy örökbe fogadhat a pár) 2 évvel meghosszabbítja a teljesítési határidőt.

 44. Tanyára is igényelhető a CSOK?
 45. Az összkomfort nem kitétel, azonban lennie kell egy legalább egy 12 m2 meghaladó alapterületű lakószobának, főzőhelyiséggel (vagy főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel), fürdőhelyiséggel és WC-vel rendelkezzen a lakás, továbbá az is, hogy legyen közműves villamosenergia-szolgáltatás. Nem elvárás a közműves szennyvízelvezetés vagy ivóvíz-szolgáltatás a környéken, de a szennyvíztisztítást vagy -tárolást, illetve egy kúttal az ivóvíz minőségű vízellátást meg kell oldani.

 46. Kötelező lesz lakásbiztosítást kötni a támogatott ingatlanra?
 47. Igen, erről bővebben itt.

 48. Jelzálogjog-bejegyzésben van változás?
 49. Igen. Az állam javára bejegyzett 10 évre szóló jelzálogjog, elidegenítési és terhelési tilalom ranghelye nem előzi meg a lakásra felvett lakáshitel vagy lakás-takarékpénztári kölcsön ranghelyét.

 50. Számszerűsítve kb. mennyi a 10+10 milliós CSOK és kedvezményes hitel törlesztője 25 éves futamidőre, ha büntetőkamatostól kell visszafizetni?
 51. A Bankmonitor kalkulációja szerint az első 10 évben fizetett 47.000.- Ft havi törlesztőrészlet - a szerződésben vállaltak meghiúsulása esetén - a további 15 évre azonnal 268.000.- Ft-ra ugrik!

 52. Ikerház egyik felének megvásárlására igényelhető CSOK?
 53. 2017. január 1-től az osztatlan közös tulajdonra, mint például az ikerház, is igényelhető a CSOK. Korábban a CSOK folyosításával meg kellett várni míg az ingatlan társasházzá alakulását bejegyzik. Az új szabályok szerint most már az építés alatt is jogosultá válhat az igénylő a CSOK-ra. Az osztatlan tulajdonon ikerházat építőknek, akik a házat 2 külön félnek szeretnék értékesíteni, nem kell mást tenniük, mint az eladáskor egy használati-megosztási megállapodást is kötni.

 54. Közmunkások vagy munkanélküliek az új CSOK vissza nem térítendő 10 milliós támogatását miért nem vehetik igénybe?
 55. A támogatás mértéke miatt nem vehetik igénybe. Fontos, hogy az igénylő a felvett összeg mellett megfelelő jövedelemmel rendelkezzen, hogy a lakáscéljait ténylegesen meg tudja valósítani, vagy abban az esetben, ha a vállalt célok nem kerülnek teljesítésre a felvett összeget vissza tudja fizetni.

 56. Van maximum határ, hogy milyen értékű ingatlanra igényelhető a CSOK?
 57. Az új lakás vagy új építésű ingatlan esetében igénybe vett kedvezmény mértékét 2016. februárjában eltörölték. Nincs felső határ. Használt lakás vásárlása esetében azonban 35 millió forintot meghaladó értékű ingatlanra már nem vehető igénybe.